Nieuws

Elze Geurts: "Mijn doel is Parijs halen"

Een ongelukkig moment bijna een jaar geleden tijdens een training. Elze Geurts weet het nog precies. Bij een verse cappuccino in een hip Amsterdams koffiehuis haalt ze dat moment weer even terug. ‘Ik kwam tijdens de landing van een sprong zeer ongelukkig terecht in de valkuil en scheurde toen mijn voorste kruisband.’

 

Een operatie volgde en de turnster van Turnz Amsterdam ging een lang revalidatietraject in. Miste daardoor onder meer het WK in Liverpool waar het Nederlands team de wereld toonde dat er weer een talentvol team klaar staat voor de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs. Elze Geurts hoopt daarbij te zijn, want voor de ongelukkige val tijdens de training leek de arts-in-opleiding op de goeie weg. Ze reisde als reserve turnster mee naar de OS in Tokyo en ze werd 8e in de sprongfinale tijdens het WK in het Japanse Kitakyûshû. Haar ernstige knieblessure kon niet op een slechter moment komen. Op TV zag ze de Nederlandse turnvrouwen afgelopen najaar verrassend goed presteren in Liverpool en daar was Elze graag bij geweest.

Inmiddels heeft de revalidatie al goed uitgepakt. Na een ‘bloed, zweet en tranen’-traject sloot Elze alweer aan bij de nationale selectie voor een pittig trainingskamp in Dubai.

"Het gaat goed. Het trainingskamp ging ook prima. Het is nu 10 maanden na mijn voorste kruisbandoperatie en ik heb groen licht om weer alles weer te doen met mijn knie. Ik ben weer volop aan het trainen en langzaam bezig met in wedstrijdvorm te komen, dus dat gaat eigenlijk heel goed. Ik heb ook hele duidelijke doelstellingen gesteld voor mezelf dit seizoen: EK en WK halen."  (Elze Geurts)

Is dat haalbaar als je zegt: ‘ik ben nog niet wedstrijdfit’?

"Nee ik ben nog niet wedstrijdfit, het EK is half april, dus daar hebben we nog eventjes voor. Ik denk dat het haalbaar is. Natuurlijk hebben we een heel sterk team. We zitten met 7 vrouwen in de Oranjeselectie. Daarnaast heeft Sanne Wevers aangegeven dat zij ook weer voor ‘Parijs’ gaat. Misschien komt die er nog bij, dus we zitten dan met 8 hele sterke sporters en daar moet het team uit voortkomen."

Heeft het jullie verrast dat het afgelopen seizoen zo goed ging? Zeker op het WK met 6 finaleplaatsen?

"Nee het heeft mij niet verrast. Ik ken de sporters, ik weet wat ze kunnen en het kwam er nu uit zoals het zou moeten. Ik kan mij voorstellen dat de buitenwereld verrast reageerde. Er is een hoop gedoe geweest rond de turnwereld en de focus lag daarop. Ondertussen hebben de sporters hard doorgetraind en het resultaat was daar."

Tijdens de trainingen maakt Elze Geurts gebruik van de enkelbraces van Push Sports en is daar erg enthousiast over.

"De braces gebruik ik in de training om te zorgen dat de impact van alle sprongen die ik maak net wat minder is, wat een beschermende factor heeft, zodat ik op die manier veel herhalingen kan maken zonder dat mijn lichaam daarvan iets te verduren heeft."

Waarin onderscheidt Push Sports zich van andere braces?

"Ik heb het gevoel ze iets meer meegaan met het lichaam, ze zijn iets soepeler en dat moet ook wel in het turnen. Je moet je volledige ‘range of motion’ kunnen maken in je bewegingen, anders kun je niet turnen. Ze gaan veel meer mee met de bewegingen, maar voor mijn gevoel hebben ze nog steeds wel een beschermende werking."

Hoe belangrijk is een goede brace?

"Wat een goede brace is, verschilt natuurlijk per sporter. Voor mij is de brace in ieder geval heel belangrijk, omdat fit blijven momenteel het allerbelangrijkste is en het gevaar zit altijd in een klein hoekje, dus ieder procentje extra versteviging kun je goed gebruiken."

Interview gemaakt in samenwerking met KNGU.

Official Supplier & Sponsorships

  • FIFPRO
  • logo-knkv-2020
  • logo-dutch-gymnastics-2020