Nieuws

Drake voetbal-studie: stand van zaken

FIFPRO startte in januari 2020 met de studie, maar de oorspronkelijke plannen waren gewijzigd vanwege de Covid-19-pandemie. De studie is in september 2020 hervat en het proces is voor de spelers zo veilig mogelijk gemaakt wat betreft het in contact komen met Covid-19.

Er zijn tot dusver veel gegevens verzameld, maar de wetenschap gaat natuurlijk traag te werk wanneer het erom gaat die gegevens te analyseren en te interpreteren. Dankzij de samenwerking met de afdeling Sportgeneeskunde van de Universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika zijn er twee promovendi die de gegevens de komende jaren gaan analyseren. Bij de mannen zal de aandacht in de eerste plaats uitgaan naar gewrichtspijnen in de heupen en knieën, en bij de vrouwen zal de aandacht voorlopig uitgaan naar de geestelijke gezondheid.

Geestelijke gezondheid is een van de belangrijkste domeinen van de Drake voetbal-studie, naast musculoskeletale, hersen- en cardiovasculaire gezondheid. FIFPRO onderzoekt proactief, samen met de nationale bonden, welke factoren een rol spelen bij die psychische klachten. Het is belangrijk dat deze aanpak wordt gevolgd in de Drake voetbal-studie, waarbij niet alleen de geestelijke gezondheidssymptomen op momenten tijdens een seizoen worden gemeten, maar ook na het voetbal. Alleen als de spelers op permanente basis deelnemen aan de Drake voetbal-studie kunnen trends in de ontwikkeling van psychische klachten worden gesignaleerd.

Lees het volledige artikel op FIFPRO

Official Supplier & Sponsorships

  • FIFPRO
  • logo-knkv-2020
  • logo-dutch-gymnastics-2020